dinsdag 9 augustus 2011

tweede druk van 'de dood legt Liefde bloot''de dood legt Liefde bloot' krijgt een tweede druk!

(afbeelding- de geheel opengeklapte omslag; voor-en achterkant en flappen)

Dit najaar verschijnt er een tweede druk van 'de dood legt Liefde bloot' bij uitgeverij Altemira-Becht, Gottmer groep in Haarlem.
Ik ben er heel blij mee, zo krijgt het boek de status van een 'echt boek', uitgegeven door een echte uitgeverij. Raar dat dat zo werkt, gevoelsmatig, dat het dan pas een echt boek lijkt te zijn geworden.
De eerste druk heb ik, vanuit mijn ontwerpstudio, zelf uitgegeven. Er was destijds wel een kunstboekenuitgeverij geïnteresseerd om het op de markt te brengen, maar gaandeweg de gesprekken erover voelde ik dat ik het helemaal zelf moest doen. Zo alleen kon het de vorm krijgen die ik wilde, kon ik de twee soorten papier kiezen, kon ik er net zoveel afbeeldingen inzetten als zich voordeden. Natuurlijk speelde geld een rol, maar toch ook helemaal niet, het was beschikbaar en dit moest gebeuren.het wilde buiten mij om.
Hoe schitterend is het dan als een echte uitgever er wat in ziet, de betekenis inziet, naast een commercieel belang. Ik dank Chris van Gelderen voor zijn blik en het antwoord dat hij erop geeft; de ruimte te geven aan 'de dood legt Liefde bloot'.

De tweede druk heeft een andere cover, de kleur van de rug en achterkant is iets aangepast; lichter en in overeenstemming met de afbeelding op de cover. Chris wilde een ander portretje. We waren het snel eens. Simone Meesters heeft de aanpassingen gedaan, het is een feest met haar te werken. Cor van Bommel deed zijn best het juiste papier te vinden en zette zijn jarenlange expertise in. Ik bedank hen hartelijk voor hun aandacht en toewijding. Het dunnere papier in het hart van het boek heeft het onderspit moeten delven, er is een soort papier gebruikt, ik begrijp waarom, het was te kwetsbaar. Tegelijk was dat nu juist de reden waarom ik ervoor gekozen had. Het dunne 'bijbelpapier' is alleen gebruikt voor de, zoals we hem noemden,'sterfkatern'. Is er iets kwetsbaarders en heiligers dan sterven? Ondanks die aanpassing bleven tekst en beeld onveranderd. De woorden, zinnen, verbeeldingen gaan opnieuw 'echt' de wereld in, via Altemira-Becht/ Gottmer. Het boek is er dankbaar voor en 'so am i'.

De reacties op de eerste uitgave waren zo mooi, dat ik u daar nog even attent op wil maken. Een aantal lezers heeft hun recensie op de bol.com site gezet. Het is werkelijk ongelooflijk, ik had nooit kunnen vermoeden dat deze heel persoonlijke neerslag van een ervaring zoveel herkenning zou geven en zoveel troost kon bieden. Onontkoombaar besef ik dat het heel persoonlijke, het universele vertegenwoordigt. Dat in het bijzondere, het grote geheel te zien is. Dat we als mens elk op onze hoogst individuele wijze, het leven leven dat in ons geleefd wil worden. Het is aan ons welk antwoord we erop geven. Er wordt steeds opnieuw gevraagd 'wat is je antwoord, mens?' Is het een volledig Ja, of een tegenstribbelend NEE. Kunnen we Nee zeggen tegen iets dat er is, dat aan ons gebeurt? Kunnen we iets niet willen? Niets is wat het lijkt. Hoe kunnen we Nee zeggen? Juist door Ja te zeggen, door alles te leven, is het mogelijk wat zich voordoet te onderzoeken. Het zich uit te laten spreken en zien wat het je wil zeggen. Alles wil gehoord, gezien, en erkend worden. Het blijft zich net zolang aan ons voordoen tot het gezien is. De waarde die we aan iets geven, hangt af van het antwoord dat wij geven. De kant die we op kijken bepaalt hoe het leven eruit ziet. Alles heeft twee kanten, aan ons de keuze. Het hele leven is het leven, een half leven bestaat niet. En in Dat hele leven zijn we Een.

Er heeft zich inmiddels ook een tweede boek voorgedaan. Het is een vervolg op en een gevolg van het eerste. Ook dit gaat Altemira-Becht uitgeven. Het zal in het voorjaar van 2012 uitkomen. De opzet is hetzelfde, ook hier speelt beeld een belangrijke rol. Het drong zich net als het eerste gewoon op, ik had het klaar voor ik er erg in had, alsof je meedanst op wat er gedanst wil worden. Ik houd u op de hoogte!

expositie


van 30 augustus tot 30 oktober 2011 bij de Vrije Gemeente, Johannes Vermeerstraat 19 te Amsterdam


Schilderijen, geborduurde foto's, tekeningen die in het boek 'de dood legt Liefde bloot' staan afgebeeld, zijn life te zien in het pand van de Vrije Gemeente in Amsterdam.Enkele ervan zijn op deze website te zien onder het kopje 'beeld'.
Bij de Vrije Gemeente worden lezingen met pianospel en koffie, workshops en cursussen georganiseerd. De onderwerpen zijn filosofisch, spiritueel, muzikaal, kortom alles wat optillend en inspirerend is. Kijk zelf op de website www.vrijegemeente.nl voor het programma.